To celebrate return of our guys I baked cupcakes. Hubby loves cakes but he is not particularly fond of muffins or other cookies. I thought that he might like cupcakes, though.
I’ve used the recipe for the chocolate cakes I found on A beautiful mess. It is a vegan friendly recipe and it felt for me a bit awkward not to use milk or eggs. Eventually, I found these cakes really delicious.
The only thing I have changed was to use only one cup of sugar. And even with only one cup they are very sweet. For myself the combination with sweet frosting would be too much if I had used two cups. But the choice is yours if you decide to bake them.
I used the instant chocolate frosting from Dr. Oetker which I love and as suggested in the recipe I added some jam into the cupcakes. We love jam in cakes so in cupcakes it should also be nice.
Have a sweet week!
By uczcić powrót naszych chłopaków przygotowałam ostatnio bardzo popularne cupcake’i. Mój mąż jest zdecydowanym fanem tortów, ale nie lubi ciastek bez kremu. Pomyślałam, że cupcake’i powinny mu przypaść do gustu. Wykorzystałam przepis na ciasteczka czekoladowe znaleziony na A beautiful mess.
Przepis jest wegański i na początku miałam opory przed pieczeniem bez jajek i mleka, ale w sumie te ciasteczka wyszły przepyszne. Inaczej niż w oryginalnym przepisie, użyłam jednej szklanki cukru (w przepisie są dwie). Ciastka i tak są bardzo słodkie. Pomyślałam, że połączenienie ciaste z dwóch szklanek cukru ze słodkim kremem to będzie za dużo. Przepis podaję dlatego z tylko jedną szklanką cukru.
Tak jak podano w przepisie do ciasteczek po upieczeniu dodałam dżem. My zawsze do tortu dodajemy warstwę dżemu, więc i w tym przypadku powinno nam smakować. Krem to Krem czekoladowy do tortów Doktora Oetkera. Bardzo lubię te kremy bo nie trzeba do nich dodawać masła i są bardzo dobre.
A oto przepis:
Składniki suche: 2¼ szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki kakao
Składniki mokre: 2 szklanki wody, ⅔ szklanki oleju, 2 łyżeczki octu i parę kropel ekstraktu waniliowego.
Osobno wymieszać składniki suche i mokre po czym je razem połączyć. Nie mieszać zbyt długo.
Przełożyć do foremek wyłożonych papierowymi foremkami (opcjonalnie) i piec przez 20-25 minut w
180°C.
Życzę smacznego i przyjemnego tygodnia!
I nie zapomnijcie o mojej licytacji :)
Przepis wydrukowałam, przerywam odwiedzanie blogów, idę robić ciasteczka!
ReplyDeleteSmacznego zycze!
DeleteOne wyglądają tak pięknie że aż chciało by się je zjeść razem z monitorem....
ReplyDeleteMuszą być na prawdę smaczne a i przepis jest prosty więc z chęcią skorzystam :)
Przepis faktycznie prosciutki a efekt bardzo smakowity.
DeleteDzieki za mile slowo!
Ale pysznie wyglądają
ReplyDeletethese cupcakes look amazing! sometimes I find frosting to be too sweet too - I just end up not eating all of it lol ;)
ReplyDeleteOoo...innego rodzaju muffinki !!Wyglądają apetycznie :-)
ReplyDeleteZapiszę sobie i wypróbuję w sobotę. Moja rodzinka uwielbia takie mini babeczki ;-)
Ale narobiłaś smaka :) jakbym miała małe foremki to od razy bym je sobie zaserwowała
ReplyDeletepyszności !
ReplyDeletepozdrowionka walentynkowe
Wyglądają przepysznie! o reeeety :D
ReplyDelete(dobrze, ze jutro mam wymówkę- dzień pączkojada będzie konkretnie uczczony! ahahaha)
Ściskam :*
Upiekłam i z gotowymi babeczkami musiałam dalej przekazać przepis, tak bardzo smakowało.
ReplyDeleteNastępne upiekę z wisienkami z nalewki;-)
Super! Mi ten przepis bardzo podszedł, prosty jak świński ogon a babeczki pyszne wychodzą.
Delete