Sunday, 10 July 2011

Polish steamed yeast dumplings/kluski na parze

IMG_4922

After looooooooooooooong time not eating them I got inspired by my sister and made Polish steamed yeast dumplings for a dinner. They are perfect for summer. I love them with a fruit souse (blended strawberries/blackberries etc. with cream and a bit of sugar), but they are also lovely just with a bit of sugar, cinnamon and butter. If you do not know them, you can find a recipe here (I must admit that the picture on the website is not really appetizing).

IMG_4916

IMG_4908

Believe me, Polish cuisine is fantastic! It is not really light so if you are on a diet do not try but if you are not… And these dumplings… You will lick not only your fingers but also your plate.

IMG_4928

Po baaaaaaaaaardzo długim okresie bez klusek na parze, zainspirowana pomysłem mojej siostry zrobiłam je na słoneczny niedzielny obiadek. Ja najbardziej lubie z sosem owocowym, ale dzieciom chyba bardziej smakowały z cukrem. Następnym razem zrobie więcej i zamrożę (bo podobno można je mrozić).

IMG_4929

8 comments:

  1. Marysiu, ty tu smaka nie rob, tylko przepis dawaj! U nas sie jadalo pyzy i knedle z owocami, ale klusek na parze nie znam. Wieeeeki temu jadlam cos nieziemskiego na Mazurach i moze to bylo wlasnie to?

    ReplyDelete
  2. oh jako śląskie dziecko wychowałam się na "parowańcach".Moja Babcia przyjeżdżała na sobotę i je dla nas robiła. Ostatnio też była i robiła je swoim prawnukom:P

    ReplyDelete
  3. Tijgertje tutaj przykladowy przepis

    http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kluski_na_parze__buchty_,,5683980,9495.html

    ReplyDelete
  4. Ha! Nie moglam sie powstrzymac! Dzisiaj zrobilam eksperyment (troche po swojemu wrzucajac wszystko do automatu do pieczenia chleba, zamiast wyrabiac recznie).Kluchy wyszly pyyyszne. troche jak slodkie Bapao, ktore uwielbiam:)

    ReplyDelete
  5. Bo to jest cos jak bapao w sumie. Ale chyba w tej maszynie ich nie pieklas, co? :)

    ReplyDelete
  6. A nie, w maszynie tylko sie mieszalo i roslo;) Do gotowania na parze mam specjalny gar, ktory ze wzgledu na rozmiary idealnie nadaje sie tez do bigosu itp;)

    ReplyDelete
  7. U mnie w domu jemy je z powidłami śliwkowymi (aż mi się ślinotok zaczyna ahaha), są kwaskowate... i wymiatają! :D

    (zaraz dzwonię do babci żeby zrobiła ahahaa)

    ReplyDelete

Thanks a lot for your comments!/ Bardzo dziekuje za komentarze!