Sunday, 1 September 2013

Celeriac paté/ Pasztet z selera

IMG_5299

Hi,

Just made my first vegetable paté; a very delicious one and I promised few friends to share the recipe. The original one is posted here. Enjoy!

Ingredients:

  • 1 kg of grated celeriac (knob celery) (peel the celery before grating!!!)
  • 2 large onions, grated
  • 150-200 g butter
  • 3-4 cloves of garlic
  • 1 glass water (250 ml)
  • 1 glass bread crumbs
  • 6 eggs
  • 4 dried boletes or other dried mushroom
  • Salt, pepper (optionally other herbs, soya sauce)
  • walnuts, pumpkin seeds or sesame seeds for sprinkling

Soak mushrooms in a glass of water until tender (at least one hour). Then chop them into small pieces or shred in a blender, do not throw the water away! Combine the celery onions, the water, in which the mushroom were soaked, mushrooms, butter and squeezed garlic (I also added half of zucchini, grated). Cover the pan and simmer for about an hour stirring once a while (more frequent at the beginning). Let it cool a little and then add bread crumbs and eggs. Season it with salt and pepper. Put it into a baking form; smooth the top, sprinkle with walnuts, pumpkin seeds or sesame seeds. Bake at 180 degrees for about 1.5 hours or until golden brown.

Tips:

  • You can reduce the number of eggs to four and shorten the baking time until the paté is golden brown.
  • Instead of making paté you might want to make celery chops, just make small balls, toss in breadcrumbs and fry in a pan.

IMG_5306

Witajcie,

Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy pasztet z selera. Smakował wyśmienicie! Jako, że znajomi poprosili mnie o przepis, pomyslalam, że mogę się nim tutaj podzielić bo jest tego naprawdę wart. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie. Mnie zabrakło około 200 g selera, więc zastąpiłam go utartą cukinią. Oprócz soli i pieprzu doprawiłam go odrobiną maggi i włoskich ziół. Smacznego!

IMG_5314IMG_5309

6 comments:

  1. dzięki :D
    ciekawe jak wyszłoby gdyby zamiast maggi dodać gałki muszkatołowej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pewnie było dobre. Problem w tym ze przed pieczeniem ta masa nie jest smaczna wiec trudno się ją doprawia.

      Delete
  2. I just discovered you by pinterest. I am enchanted with your blog. You are very talented.
    Blessings to you
    Blondie

    ReplyDelete
  3. potwierdzam pasztet jest boski..ja robie oczywiscie w wersji wege..zamiast 6 jajek dodaje płatki owsiane(lub zmielone na mąkę) i mąkę kukurydzianą. U mnie ma bardziej grzybowy smak.. bo grzybów daje całą garść...a na swieta w srodek dałam śliwki suszone.. i wyszedł bardziej świąteczny:)

    ReplyDelete
  4. Marysiu, zerknij do mnie koniecznie, zobaczysz swoją makatkę w użyciu :) Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete

Thanks a lot for your comments!/ Bardzo dziekuje za komentarze!