Monday 20 October 2014

Elephant's turds/Bobki słonia

IMG_7077

The recipe for these muffins comes from a children book of Dutch diet-guru Sonja Backer “De Avonturen mama”. In this book they are called Elephant turds. I think they are more tasty that they name suggest. As I mentioned Sonja is diet-guru so do not expect it to be very sweet. I like it a lot, though. Jagna, who bake them a bit less… ups. And here is the receipt:

IMG_7048IMG_7050

Ingredients: 200 g flour, 1 ts baking powder, 150 g muesli, 75 g sugar, 2 ts cinnamon, 1 big carrot-grated, 2 eggs, 100 ml milk, 75 g melted butter

Preheat the oven to 200 centigrade. Combine in a bowl flour, baking powder, muesli, sugar, cinnamon and carrot. In a smaller bowl combine eggs with milk and butter. Add the mixture to the muesli dough. Divide dough in muffin tins and bake approximately 20 minutes until golden-brown. Bon appetite!

IMG_7084

Przepis na te muffinki znalazłam w książce dla dzieci Holenderskiej dietetycznej-guru Sonji Bakker. Książka nosi tytuł “De avonturen mama” a mufinki naprawdę noszą nazwę bobki słonia. Smakują znacznie lepiej, choć prawdziwych bobków nigdy nie było mi dane spróbować. Mnie bardzo smakowały, ale Jagnie, która je upiekła, trochę mniej….  Jak wspomniałam Sonja Bakker jest dietetyczka, więc te mufinki nie są zbyt słodkie i można je zaliczyć do tych “zdrowszych”. Poniżej przepis dla zainteresowanych.  

Składniki: 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g musli, 75 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 1 duża starta marchewka, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 g roztopionego masła.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Połącz w misce mąkę, proszek do pieczenia, musli, cukier, cynamon i marchewkę. W mniejszej misce wymieszaj jajka z mlekiem i masłem. Dodaj tą mieszaninę do mieszanki z musli. Przełóż ciasto do foremek na mufinki i piecz około 20 minut, aż staną się złoto-brązowe. Smacznego! 

IMG_7075IMG_7080

No comments:

Post a Comment

Thanks a lot for your comments!/ Bardzo dziekuje za komentarze!