Mój Wojtek jada generalnie jedynie ciasta czekoladowe, wszystko inne może dla niego nie istnieć. Jednak po długich prośbach dał się namówić na skosztowanie kawałka tego ciasta. Potem nie trzeba go już wogóle przekonywać. Ciast znikneło bardzo, bardzo szybko. Nie ma się zresztą czemu dziwić, jest pyszne, wilgotne i z krówkami...
Składniki | Ingredients |
2 jabłka (obrane) | 2 peeled apples |
Sposób przygotowania: | Directions: |
1. Zagrzej piec do 180 stopni. 2. Jedno jabłko pokrój w małą kostkę a drugie w cienkie plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny. 3. Mąkę z proszkiem przesiej przez sito. 4. Masło z cukrem i aromatem wymieszaj na gładką masę. 5. Ciągle mieszając dodawaj pojedynczo jajka. 6. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie masę. 7. Dodaj pomadki, pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę i wymieszaj. 8. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wyłóż plasterkami jabłka. 9. Piecz około godziny. Jeśli patyczek włożony w ciasto nie jest czysty po wyjęciu, wydłuż czas pieczenia o 10 minut. | 1. Preheat the oven to 180 centigrades. 2. Dice one apple and the other slice thin. Sprinkle the fruits with lemon juice. 3. Sieve the flour and baking soda. 4. Mixt the butter, sugar and aroma to a smooth batter. 5. While constantly mixing, add the eggs one-by-one. 6. Add the flour and mix thoroughly. 7. Mix through the fudge, diced apple and pear. 8. Transfer the dough into a mold lined with baking paper, smooth and lay the slices of apples atop. 9. Bake for about an hour. If the skewer inserted into the cake is not clean, extend the baking time by 10 minutes. |
No comments:
Post a Comment
Thanks a lot for your comments!/ Bardzo dziekuje za komentarze!