Saturday 31 October 2015

Ciasto z gruszką, jabłkiem i pomadkami/ Apple-peercake with fudge

IMG_0174IMG_0180

Mój Wojtek jada generalnie jedynie ciasta czekoladowe, wszystko inne może dla niego nie istnieć. Jednak po długich prośbach dał się namówić na skosztowanie kawałka tego ciasta. Potem nie trzeba go już wogóle przekonywać. Ciast znikneło bardzo, bardzo szybko. Nie ma się zresztą czemu dziwić, jest pyszne, wilgotne i z krówkami...

IMG_0184

Składniki

Ingredients

2 jabłka (obrane)
1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
Sok z cytryny
300 g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
150 g cukru
Aromat waniliowy
4 jajka
50g pomadek/krówek

2 peeled apples
1 peeled and diced peer
Juice of one lemon
300 g flower
1 tsp baking soda
200 g soft butter
150 g sugar
Vanilla extract
4 eggs
50 g fudge (diced in small pieces

Sposób przygotowania:

Directions:

1. Zagrzej piec do 180 stopni.

2. Jedno jabłko pokrój w małą kostkę a drugie w cienkie plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.

3. Mąkę z proszkiem przesiej przez sito.

4. Masło z cukrem i aromatem wymieszaj na gładką masę.

5. Ciągle mieszając dodawaj pojedynczo jajka.

6. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie masę.

7. Dodaj pomadki, pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę i wymieszaj.

8. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wyłóż plasterkami jabłka.

9. Piecz około godziny. Jeśli patyczek włożony w ciasto nie jest czysty po wyjęciu, wydłuż czas pieczenia o 10 minut.

1. Preheat the oven to 180 centigrades.

2. Dice one apple and the other slice thin. Sprinkle the fruits with lemon juice.

3. Sieve the flour and baking soda.

4. Mixt the butter, sugar and aroma to a smooth batter.

5. While constantly mixing, add the eggs one-by-one.

6. Add the flour and mix thoroughly.

7. Mix through the fudge, diced apple and pear.

8. Transfer the dough into a mold lined with baking paper, smooth and lay the slices of apples atop.

9. Bake for about an hour. If the skewer inserted into the cake is not clean, extend the baking time by 10 minutes.

No comments:

Post a Comment

Thanks a lot for your comments!/ Bardzo dziekuje za komentarze!